Norge 2001

Denna resa gick från Bodö räknat följande sträckning:
Bodö-Båtsfjord-Makkaur-Båtsfjord-Vadsö-Vardö-Hamningberg-Vardö-Vadsö
Vadsö-Kirkenes-Bergen-Stavanger-Oslo-Göteborg

Vardö Finnmark index
Norge index
Norge-länkar

Detta år var resan inriktad på Finnmark till att börja med. Finnmark är Norges största fylke till arealen och det minsta när det gäller befolkning. Finnmark är både längst norrut och längst österut. Längs kusten är fiskerinäringen dominerande och i inlandet renskötsel och jordbruk. > Mer om Finnmark

Man får många intryck under en sån här resa och jag märker att det tar lite tid innan allt "landar i mig". När jag varit hemma några dagar kommer många varma, positiva känslor. Jag lyssnar mycket på "Himmelrand" när detta skrivs och det finns mycket i de poetiska texterna som jag kan identifiera mig med.

Om det bara är möjligt vill man återvända, komma tillbaka till den ljusa sommaren. Till fåglarna, blommorna, stränderna och fjällen, fiskevaeren och dess människor. Tack för sommaren 2001!

Båtsfjord

Båtsfjord

 
Båtsfjord är ett av Norges största fiskelägen, här finns bl.a. flera moderna fiskeindustrier och Nordnorges största fryslager med plats för 10.000 ton fisk. Det finns vägförbindelse över fjället och Hurtigrutten angör hamnen två gånger per dag.

Makkaur

Makkaur fyr

I år fick jag möjlighet att komma ut till Makkaur fyr. Efter att ha inväntat lämpligt väder i Båtsfjord blev jag hämtad med båt av fyrmästare Finn Midtun.

Åt väster från fyren räknat ligger "Gamle Makkaur" ett gammalt fiskeläge där det bodde människor fram till andra världskriget. Här finns rester av gammal bebyggelse och en kyrkogård. På det närmaste fjället ser man en del lämningar av tyska bunkrar. > Mer om Makkaur

Ekkeröy

Ekkeröy

Bodde två nätter på Ekkeröy utanför Vadsö. Här finns bl.a. ett berömt fågelfjäll.

Hyrde ett mysigt gammalt trähus med träplankor på golvet och utedass. El fanns men inget vatten, det kunde lätt hämtas i närheten. Till huset hörde också en vedeldad bastu i ett separat litet hus!

Hamningberg

Hamningberg kapell

Där vägen slutar, ute på en udde mot Östhavet, längst ute på Varangerhalvön, där ligger Hamningberg. Det är ett av många "frånflyttade" fiskelägen i Finnmark.

Vägen till Hamningberg slingrar sig genom ett fascinerande landskap som skiftar mellan "månlandskap" till vita stränder - riktiga "beachar", här finns också gröna ängar och forsande bäckar. > Formationer vid havet > Några bilder från förra året

Avfolkningen av dessa orter inleddes vid förra århundradets början, som en följd av en genomgripande modernisering av fisket. För många samhällen blev tyskarnas förstörelse under andra världskriget nådastöten. Men Hamningbergs historia är speciell, till skillnad från andra samhällen undkom man den systematiska nedbränningen år 1944 när tyskarna tvingades tillbaka av Röda armén. Här kämpade man också längre mot avfolkningen än på de flesta andra platser.

Hamningberg är därför idag ett unikt kulturminne och en viktig del av historien i Finnmark och Norge. Den som kommer till Hamningberg får uppleva något genuint.
>
Bilder från Hamningberg och mer läsning

Hurtigrutten

Boarding Card

> Vill du läsa om att resa med Hurtigrutten, se förra året!

Stavanger

Prekkestolen - Klicka för kollage!

När man är i Stavanger måste man besöka Prekkestolen, som ligger vid Lysefjorden. Efter en 3 km lång promenad i mycket stenig terräng nådde jag dit. Det var med viss bävan jag gick fram och tittar över kanten för att se fjorden 600 m längre ner.

Minnesvärt + "extra special thanks"

  • Solweig och Peder i Båtsfjord för info om Makkaur
  • Finn och Kjell på Makkaur fyr för gästvänlighet och skjuts till och från fyren
  • Båtturen från Makkaur till Båtsfjord - fantastiska fjällformationer i Båtsfjorden på nära håll
  • Huset på Ekkeröy
  • De två dagarna i Hamningberg
  • Kåre på Vardö Havnevesende som körde ut mig som enda passagerare till Hornöya
  • Prekkestolen - titta på Lysefjorden 600 m längre ner
  • Familjen Lars Davidsson för lån av sovsäck
Läs & skriv i gästboken!   Alla bilder © Bo Davidsson

 Senast uppdaterad: 2001-12-16