Norge 2000 del II

Detta är berättelsen om den andra Norge-resan år 2000.
Denna resa gick från Bodö räknat följande sträckning:
Bodö-Röst-Vaeröy-Reine-Harstad-Tromsö-Båtsfjord-Kirkenes-Trondheim

Båtsfjorden
Resan började med buss Kungälv-Göteborg-Oslo och sedan flyg Oslo-Trondheim, därefter nattåget Trondheim-Bodö (som vanligt).

Trondheim

Klicka för större bild!

 

Trondheim är en gammal stad, firade 1000-årsjubileum 1997, vackert belägen inne i Trondheimsfjorden och med Nidelven rinnande genom staden. 

Värt att besöka är Bakklandet på östra sidan av Nidelven, här finns gammal trähusbebyggelse och en allmänt mysig miljö med några caféer och restauranger. Om man går längs älvens västra sida kommer man hit via den "Gamle Bybro" från 1861, en vacker bro med utskurna portaler.

OIavs Fest Dagane
Den 30 juli när jag var i Trondheim pågick Olavs Fest Dagane med ett brett program av konserter, föredrag, uställningar, gudstjänster m.m. Jag passade på att lyssna på kören SKRUK i Vår Frue Kirke. En mycket bra konsert med ett varierat program.

Röst

Från Bodö tog jag bilfärjan till Röst, som ligger längst söderut i Lofoten, c:a 100 km väster om Bodö och 115 km norr om polcirkeln. Kommunen består av 365 öar, holmar och skär.

Röstlandet är den största av öarna och här finns kommunens administration, kyrka, skola samt övrigt serviceutbud inklusive flygplats. Här bor också flertalet av kommunens 680 invånare.

Delar av skärgården i Röst
Landskapet på Röstlandet - högsta punkten 12 m över havet - står i skarp kontrast till de branta fågelfjällen som reser sig ur havet i sydväst. Här finns fler häckande sjöfåglar än någon annan stans i Norge, c:a 2,5 miljoner vuxna fåglar. 

Skomvaer fyr

Skomvaer fyr

Den sista utposten mot Atlanten är Skomvaer, en grön och frodig ö med fyrtorn, rest 1887. Jag hade förmånen att få gå i land där i samband med en fågeltur per båt från Röstlandet.

Vår guide berättade många intressanta fakta bl.a. att fyren har ett prisma som väger c:a 2 ton och en ljusstyrka på 2 miljoner candela.

Vaeröy

Klicka för större bild!

Vaeröy är den minsta kommunen i Lofoten, c:a 850 invånare och 17,5 km2. Det finns 500 registrerade fordon, men bara 21 km allmän väg.

På öst- och sydsidan av fjällpartiet ligger Sörland där den mesta av Vaeröys brukbara jord finns, de stora fågelfjällen på finner man vid den sydvästra fjällväggen.

Reine

Delar av Reine

Reine är ett litet idylliskt fiskeläge, och ses av många som inkarnationen av Lofotens fjord- och fjällvärld. Vilket vid ett besök visar sig stämma ganska bra! Här kunde jag inte stanna så lång tid, en övernattning plus halva nästa dag.

Båtsfjord

Båtsfjord

Båtsfjord är ett av Norges största fiskelägen, här finns bl.a. flera moderna fiskeindustrier och Nordnorges största fryslager med plats för 10.000 ton fisk. Det finns vägförbindelse över fjället och Hurtigrutten angör hamnen två gånger per dag. Lägg märke till fårorna i fjällväggarna längs fjorden (fotot högst upp på sidan). Dessa är skapade av förskjutningar i sandstenen.

Båtsfjord är ett mångkulturellt samhälle med bl.a. tamiler, finländare och ryssar. Fiskenäringens tillväxt har lett till en kontinuerlig utveckling av tjänste- och serviceutbud för invånarna.

När det gäller fritidsaktiviteter finns här närmare 60 lag och föreningar. Idrottsföreningarna är mycket aktiva, men här finns också ett rikt musikliv med storband, flera körer och mindre band. 

Frukost lördag

När jag besökte Båtsfjord i början av augusti arrangerades det årliga "Båtsfjord i fest" med musikuppträdanden, fotbollsmatch, fiske, motorcykelåkning och en trevlig frukost som handlarna bjöd på.

Efter att ha tillbringat två dagar i Båtsfjord känns det som en plats att återvända till. Förutom att utforska samhället fick jag två fina turer till fots, dels upp till den 242 m höga radiomasten och dels längs den fina turstigen på östra sidan av fjorden.

Fler bilder från Båtsfjord.

Kirkenes

Efter två dagar i Båtsfjord flög jag till Kirkenes för att ta Hurtigrutten söderut. Det blev bara tid till att vandra runt en stund bland bebyggelsen samt shoppa lite i ett par affärer, men det gjorde inte så mycket eftersom jag varit här tidigare.

Hurtigrutten

Fler bilder på Polarlys!

Den här gången hade jag bestämt att jag skulle åka med Hurtigrutten från Kirkenes till Trondheim. Jag åkte med M/S Polarlys, ett av de nyare fartygen.

Resan var liksom tidigare år avkopplande och vilsam, fast i år var det tyvärr mycket sämre väder. Molnligt och regnigt den mesta tiden.

Raftsundet

Raftsundet augusti 2000

Raftsundet är smalt och cirka 2 mil långt sund mellan Lofoten och Vesterålen.

Trollfjorden

Klicka för större bild!

På västsidan av Raftsundet finns den 1,5 km långa Trollfjorden.

Under natten korsar vi Vestfjorden och angör Bodö efter midnatt. Tidigt på morgonen nästa dag angör vi Örnes och passerar under dagen hamnar som Nesna, Sandnessjöen, Brönnöysund och Rörvik.

Torghatten

Klicka för en större bild!

Utanför Brönnöysund ligger Torghatten, ett unikt berg med ett hål rakt igenom. Hålet är 160 m långt, 25-30 m högt och 12-15 m brett (i öppningen 25 m).

Minnesvärt + "extra special thanks"

+ Konserten med SKRUK - annorlunda och vackert, körsång med dynamik!
+ Radisson Sas Royal Garden Hotel i Trondheim - tack trevligt bemötande!
+ Markus som hälsade på sin farmor på Röst - hoppas du hittar den här sidan!
+ Båtturen till fågelöarna och Skomvaer fyr - tack för mycket bra guidning
+ Vaeröy Gamle Prestegård - tack för att ni hämtade och körde till färjan
+ Incheckningen på Tromsö Lufthavn
+ Tack till Kjeldsen i Båtsfjord för lån av cykel
+ Bussfärden över fjället till Båtsfjord (dimman gjorde att flyget inte kunde landa)
+ Flygkaptenens extra "sightseeing" sväng över Båtsfjord med planet till Kirkenes
+ Andre styrman på M/S Polarlys för trevligt samtal  uppe på bryggan

 Läs & skriv i gästboken!   Norge index-sida    Alla bilder © Bo Davidsson

 Senast uppdaterad: 2002-03-16